Geri Dönüştürülebilen Malzemeler

Geri Dönüştürülebilen Malzemeler 

Geri dönüşüm süreçlerine her türlü ürünü katmak mümkün olmuyor. Bunun için ürünlerde kullanılan malzemelerin niteliği önemli. Bir otomobilin hemen hemen bütün parçaları geri dönüştürülebiliyor. Elektronik cihazlar için de aynı durum söz konusu. Ancak her atık veya çöpün geri dönüştürülmesi mümkün olmayabilir. Örneğin; bebek bezi, plastik torbalar, aynalar, ampuller, yağlı ve kaplamaları kâğıtlar, motor yağları şişeleri gibi malzemeler geri deönüştürülemiyor.

Geri Dönüştürülebilen Malzemeler



Geri dönüşüm süreçlerine kazandırılabilen malzemelerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz; demir, çelik, alüminyum, her türlü metal, kâğıt ve türevleri, cam, her türlü plastik, elektronik ve elektrikli malzemeler, elektronik sarf malzemeleri, piller, bataryalar, aküler, beton, tekstil ürünleri, her türlü ahşap, organik atıklar (bitkisel yağlar gibi), motor yağları, solvent bazlı atıklar, lastikler, gıdalar, kauçuk, bahçe atıkları (otlar, çimler, gübre, ağaçlar vs.)…
Geri dönüşümün bir formu olan “kurtarma”, karmaşık malzemelerin içindeki kullanılabilir sıvı veya metallerin ayrıştırılması aşamasıdır. Örneğin, bir otomobildeki binlerce parça içinde altından yapılmış devrelerin ayrıştırılması veya termometrelerdeki cıvaların alınması bir kurtarma uygulamasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar