Atık Aküler Nasıl Geri Kazanılıyor?

Atık Aküler Nasıl Geri Kazanılıyor?

Tesise gelen atık aküler öncelikle çekiçlerle ezilerek parçalara ayrıştırılır ve kurşun-asit karışımından oluşan hamur tabakası süzülür. Kurşun ve plastik parçaları olduğu karışım, içinde su bulunan büyük bir kazana alınarak belli bir süre bekletilir. Bu süre zarfında kurşun ve ağır metaller suda çökerken diğer plastik parçalar su yüzeyine çıkar. Böylece aküyü oluşturan maddelerden bazılar birbirinden ayrılır ve plastik parçalar temizlenir. Ayrıştırılan plastik parçalar yeni akü yapımında veya farklı malzemelerin yapımında kullanılmak üzere plastik geri kazanım işlemlerine gönderilir. Kurşun-asit karışımı çamurda bulunan asit nötralizasyon işlemiyle su haline getirilir ve basınçlı bir süzgeç suyu süzerek geriye sadece kurşundan oluşan kek tabakası kalır. Kek filtre presten toplanarak diğer metallerle birleştirilir.

Nötralizasyon işlemi sonucu ortaya çıkan su, çöktürmeye yardımcı bazı kimyasal maddeler kullanılarak içindeki metal atıklar çökeltilir. Çöken çamur tabakası ayrıştırılır ve kalan su süzülür. Oluşan su kanalizasyon sistemine verilebilecek kadar arıtılmıştır. Ayrıştırılan çamur tabakası önceden toplanan kurşun ve metal karışımına eklenir. Katkı maddesi olarak saflaştırılmış kömür eklenir. Karışım daha sonra kurutucuya gönderilerek metallerde kalan nem giderilir. Daha sonra karışım 10 saat boyunca fırında bekletilerek içinde bulunan kurşun erir ve sıvı hale geçer. Erimiş kurşun bir kazana alınır ve burada sodyum hidroksitle karıştırılır. Bu işlem bazı yabancı maddelerin yüzeye çıkmasının sağlar. Geri kazanım sürecinin sonunda kurşun artık saflaştırılmış ve yeniden akü yapılmak üzere döküme hazır hale getirilmiştir.

Türkiye genelinde oluşan yıllık ortalama atık akü miktarı 70-80 bin ton civarındadır. Yaklaşık 60 000 ton atık aküden 35 000 ton kurşun ve 9 bin ton plastik geri kazanımı yapılabilmekte, oluşan yaklaşık 10 000 ton asitli su ise nötralize edilerek tekrar kullanılmaktadır. Böylece hem asitli suyun yaratabileceği çevre kirliliği önlenmekte hem de su kaynakları korunmaktadır. Geri kazanım sonucu hücreleri yenilenmiş ve tekrar şarj edilen aküler yeniden piyasaya sunulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar