Cam Geri Dönüşüm
Cam, malzeme kalitesini koruyarak, sürekli ve %100 geri dönüşebilen bir materyaldir. Genel olarak renkli ve renksiz camlar için ayrı kumbaralar yapılmıştır. Renkli camlar daha sonra geri dönüşüm merkezlerinde renklerine göre de ayrıştırılmaktadır. Bu sembol, etkin bir dönüşüm süreci için cam nesnelerin cam kumbaralarına atılması gerektiğini ifade eder.Camın Üretim Süreci Nasıl İşler?
Yeryüzünde bulunan silika, soda külü, kireç, feldspat ve ilgili iz elementlerden üretilir. Camın üretilmesi konusunda kullanılan bu hammaddelerin en önemlisi silika maddesidir. Geriye kalan diğer maddeler kimyasal yollarla üretilebilmekte ya da doğadan bulunabilmektedir. Camın üretilmesinde kullanılan bu maddeler karıştırılır ve sanayi tipi derin ve büyük ocaklarda çok yüksek derecelerde eritilir.
Cam eritildikten sonra daha düşük derecelere getirilerek soğutulur ve oluşturulmak istenen camın özelliklerine göre üfleme, baskı veya çizim yolu ile şekil verilir. Camın üretimi için yüksek derecelerde enerji gerekir ve bu enerji ısı ile sağlanır.
Cam sanayicilerinin ve işletmelin tükettikleri enerjiyi en aza indirmek için uyguladıkları yöntemlerden biri kullanılmış camların geri kazanılmasıdır. Parçalanmış cam maddeler, üretim sürecine giren diğer maddeler ile birlikte yüksek ısılarda eritilerek geri kazanılabilmektedir. Basit bir mantıkla üretim esnasında ne kadar fazla atık cam ilave edilirse kullanılacak ısı enerjisi de o kadar düşük olmaktadır. Bu durum geri kazanılan camın diğer hammaddelerden daha düşük ısılarda erimesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre atık camın kullanılması ile yaklaşık %25 oranında ısı enerjisinden tasarruf sağladığı belirlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder