Camların Geri Kazanımının Bize Ve Ülkemize Ne Faydası Var?

Camların Geri Kazanımının Bize Ve Ülkemize Ne Faydası Var?

Atık plastikler ve kağıt-karton atıklarının geri dönüşümü belli işlemlerden sonra tekrardan yapılamamasına karşın atık camlar sonsuz kez yeniden kullanılabilmektedir. Geri kazanıma uğramış atık camların kalitesi ile birincil hammaddeden üretilmiş camlar arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Cam üretim proseslerinde yüksek ısılar kullanıldığı için enerji tüketimi ve üretim esnasında bacalardan salınan gazlar ile çevre kirliliği yaratılmaktadır. Ancak atık camlar kullanılarak saydığımız çevreye verilen bu zararlar azaltılabilmektedir. Atık camların geri dönüşümü ve geri kazanımı sayesinde; üretim esnasında enerjide yaklaşık %25, baca gazlarında %20, atık oranlarında %80, üretim esnasında yaklaşık su tüketiminde yaklaşık %50 oranında azalma sağlanmaktadır. Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.

Atık Camların Geri Kazanımında Kaliteyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?


Geri kazanıma girecek olan atık camda genel olarak 3 etkene dikkat edilmektedir. Bunlar camın çeşidi, atık camın rengi ve atık camın ihtiva ettiği yabancı maddelerdir.

-Atık camın çeşidi

Kaliteli cam üretebilmek için geri kazanım işlemine girecek olan atık camların farklı çeşitlerde olmaması gerekmektedir. Bu camların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin birbirine yakın olması anlamına gelmektedir. Farklı amaçlarla kullanılmış atık camların eritilmesi sonucu kalitesinde düşme gözlenmektedir. Genel olarak kurşun cam, düz cam, kristal cam, ateşe dayanıklı cam, laboratuvar camları, flerosanlar, ampuller aynı kategoride değerlendirilmemelidir.

-Atık camın rengi

Geri kazanıma girecek camın rengi prosesin verimliliğini etkileyen en önemli faktördür. Atık camlardan beyaz ve kahverengi cam üretimi, yine sadece beyaz veya kahverengi cam kullanılarak yapılabilmektedir. Farklı renkte atık camlardan ise yalnızca yeşil renkli cam yapılabilmektedir. Ayrıca renklerine göre ayrıştırılmış camlar, geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerine daha kolay kabul edilmektedir. Ayrıca Türkiye’deki tesislerin genelinde atık camların üzerinde bulunan kirliliklere belli oranlarda tolerans gösterilmektedir. Bu değerler aşağıda verilmiştir;

Beyaz cam: %95 beyaz, %05 kahverengi, %01 yeşil ve %05 diğer renkler.

Kahverengi cam: %90 kahverengi, %05 beyaz, %010 yeşil ve %05 diğer renkler.

Yeşil cam: %80 yeşil, %015 kahverengi, %010 beyaz ve diğer renkler.

-Atık camlar içindeki yabancı maddeler

Atık camların geri dönüşümünde ve geri kazanımda atıkların içinde bulunan yabancı maddeler prosesi etkilemekte ve işlem sonucu kalitesiz cam ürünü oluşturmaktadır. Bu maddelerin proses başlamadan önce ayıklanması gerekmektedir.

Atık camlar yukarıda belirtilen bilgiler ışığında sayısız kez geri dönüştürülebilir ve her defasında ülke ekonomisine katkı oluşturmaktadır.. Sizde bu konuda duyarlı olup geri dönüşüme destek vererek enerjimizi, doğal kaynaklarımızı, çevre sağlığımızı ve paramızı kaybetmememizi sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar