E-atık Nedir?

 


E-atık Nedir?  

Elektronik atıklar; Kurşun, Arsenik, Selenyum, Polibrominit, Antimon Trioksit, Kadmiyum, Krom, Kobalt, Cıva gibi çevre ve insan sağlığı için tehlikeli ve zararlı maddeler içeriyor. Örneğin bir bilgisayarda yaklaşık 1,4 kg kurşun, 0,002 kg kadmiyum, 0,000574 kg. civa bulunuyor.

E-atıkların kontrolsüz bir şekilde doğaya atılmaları, çevre ve insan sağlığını tehdit edebiliyor. E-atıkların zararlarının minimize edilmesi için en doğru ve etkili çözüm ise geri kazanılmaları. Konunun uzmanı yetkili kuruluşlar tarafından geri dönüştürüldüğünde, e-atıklar, ülke ekonomisine de kazandırılmış oluyor.

OECD’nin Çevre Raporu’na göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibarıyla çevreyi tehdit eden e-atık miktarı 3 katına çıkacak. OECD tahminlerine göre dünyada, 2020 yılında 1995 yılına göre % 45 daha fazla atık üretilecek. Türkiye’de 1994 yılında yaklaşık 20 milyon bilgisayar (yaklaşık 7 milyon ton), e-atık olarak ortaya çıktı. 2004 yılında e-atığa dönüşen bilgisayar sayısı ise 100 milyona yükseldi. Her 5 yılda bir 130 milyon cep telefonu işlevini yitiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar